Állítólag…

A látássérült emberek tudnak instrukciók alapján autót vezetni.

A látássérült emberek tudnak instrukciók alapján autót vezetni. Egyértelműnek tűnik, hogy autóvezetéshez szükségünk van a szemünk világára. Az 1992-es Egy asszony illatában Al Pacino egy látássérült férfit alakít, aki az egyik jelenetben Ferrarit vezet, míg fiatal segédje az anyósülésről adja neki az utasításokat. A filmben sértetlenül ér célba a szokatlan páros - Adam Savage és Jamie Hyneman meg akarta tudni, hogy vak emberként vezetni tényleg sétakocsikázás, vagy felér a halálos ítélettel.

A mítoszirtók a jelenetet a lehető legpontosabban szerették volna megismételni. Ehhez felkutattak egy látássérült önkéntest, Jerry Kune-t, aki hajlandó volt a vezetőülésbe huppanni. Mivel Jerry nem tud jogilag biztonságosan vezetni, ezért egy elhagyatott katonai bázisra mentek, és ott tervezték meg a szűk kanyarokkal, akadályokkal és parkolóval ellátott útvonalat.

A vak Jerry mellé Jamie ugrott be az anyósülésre. Jamie utasításait követve, 35 mérföld/óra sebességgel haladva Jerry zökkenőmentesen vette az akadályokat egész végig. Ezt a sikeres kört egy másik követte, viszont Jamie ekkor már kissé ittasan ült be - érthetetlen utasításait már nem volt olyan könnyű követni. De Jerry még egy ilyen rossz kapitány irányítása alatt sem ment le a kijelölt útról, bizonyítva, hogy néha elhiheted azt, amit látsz.

Gratulálunk, helyesen tippeltél! A válasz: Igaz

Új mítoszt kérek!

Discovery Channel