Állítólag…

Bear Grylls: Sztárok a vadonban

A parafás ütővel távolabbra üthetjük a baseball-labdát, mint a tömör faütővel

A parafás ütővel távolabbra üthetjük a baseball-labdát, mint a tömör faütővel 2003-ban a Chicago Cubs sztárja, Sammy Sosa ráütött egy gerendára, és széttörve ütőjét felfedte azt a zavarba ejtő tényt, hogy az ütő belseje szivacsos parafa. Nem ez volt az első ilyen eset – profi baseballjátékosokat már az 1970-es évek óta többször rajtakaptak megbabrált ütőkkel.

Tehát a parafa garantálja a hatalmas ütést? Sokan úgy gondolják, trambulin-hatást kelt, ha kifúrjuk egy ütő belsejét és parafával kitöltjük, vagyis a labdát gyorsabban és messzebbre lehet elütni vele. Mivel a parafa tömege kisebb, kevesebb erőt tud átadni, amikor megüti a labdát. Sőt, a parafa a becsapódás egy részét is elnyeli, így még lassabban üti vissza a labdát.

Ez azt jelenti, hogy ha 80 mérföld/órás dobást ütünk el parafás ütővel, a labda csak kb. feleakkora sebességgel, jóval rövidebb távolságig fog repülni, mintha keményfa ütőt használtunk volna. Alapvetően a parafás ütő inkább szivacsként, mint rugóként viselkedik a normál ütőhöz viszonyítva.

Az eredmény? A mítosz kirepült a játéktérből.

Gratulálunk, helyesen tippeltél! A válasz: Hamis

Új mítoszt kérek!

Discovery Channel