Állítólag…

Bear Grylls: Sztárok a vadonban

A pickup lenyitott platóajtóval kevesebbet fogyaszt

A pickup lenyitott platóajtóval kevesebbet fogyaszt "Széles körben elterjedtté vált az ötlet, hogy a zárt platóajtó növeli a légellenállást. Sok pickuptulajdonos ezért szándékosan lehajtott ajtóval jár, hogy csökkentsen a fogyasztáson.

A hiedelem tesztelésére Jamie és Adam azonos pickupokat vezettek ugyanolyan feltételek mellett a sivatagon keresztül, az egyiket felhajtott, a másikat lenyitott platóajtókkal. Jamie csukott ajtós pickupja közel 50 kilométerrel tovább bírta.

A zárva tartott ajtó tulajdonképpen javítja az üzemanyaghatékonyságot, mert egy úgynevezett leválási buborékot hoz létre a furgon platóján. A mozgó furgonon átfújó szelet ez a lassan mozgó levegőbuborék eltéríti a csomagtérajtó felett. A légmozgás ilyen terelésével az örvényhatás csökkenti az ellenállást.

A lehajtott ajtó megszünteti ezt a hatást, behúzza a levegőt a furgon platója felé, és nagyobb ellenállást csinál a szél elterelése helyett. Néhány üzemanyag-tudatos furgonvezető még mindig a lenyitott ajtóra esküszik, de a tudomány a felhajtás pártján áll.

"

Sajnos a tipped helytelen volt. Hamis

Új mítoszt kérek!

Discovery Channel